Home » Overzicht » School- en studieboeken » Mens en maatschappij educatief » Mens en maatschappij Hoger Onderwijs » Overdracht en tegenoverdracht
In dit boek worden de begrippen ‘overdracht’ en ‘tegenoverdracht’ (oorspronkelijk ontwikkeld door Freud) vertaald naar het alledaagse leven en de beroeps praktijk van begeleiders van cliënten. Onder overdracht verstaan we: het onbewust overdragen van oude gevoelens naar elkaar en in het bijzonder van de cliënt op de autoriteit, hulpverlener of begeleider. Tegenoverdracht is het onbewust
overdragen van oude gevoelens van de autoriteit, hulpverlener of begeleider op de cliënt.
Overdracht en tegenoverdracht kunnen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de communicatie en op het professionele begeleidingsproces. Eerst worden de begrippen uitgewerkt vanuit verschillende theoretische benaderingen, zoals de psychoanalytische benadering en de transactionele analyse. Daarna wordt de vertaalslag gemaakt naar de beroepspraktijk. Het boek sluit af met een hoofdstuk over het professioneel omgaan met overdracht en tegenoverdracht. Aan het eind van elk hoofdstuk zijn verwerkings- en toepassingsvragen opgenomen.
In deze zevende druk zijn nieuwe praktijkvoorbeelden opgenomen. Ook is er een website bij het boek, www.overdrachtentegenoverdracht.nl, met daarop video’s met vragen die aansluiten bij de verschillende onderwerpen die in het boek aan bod komen.
Het boek is bedoeld voor onderwijsinstellingen die opleiden tot beroepen binnen welzijn en gezondheidszorg. Ook kan het een bijdrage leveren aan de professionele vaardigheden van leerkrachten, trainers, coaches, persoonlijk begeleiders en medewerkers binnen de psychosociale hulpverlening. Fee van Delft was jarenlang werkzaam als docente psychologie bij de deeltijd opleiding (BBL) Maatschappelijke Zorg van het MBO College West, Zorg & Welzijn, van het ROC van Amsterdam.
ISBN: 9789024428281