Home » Overzicht » School- en studieboeken » Mens en maatschappij educatief » Mens en maatschappij Hoger Onderwijs » Handelen bij kindermishandeling en huiselijk geweld
Deze uitgave is bedoeld voor beroepskrachten en studenten die in hun (beoogde) werkveld te maken kunnen krijgen met kinderen, volwassenen en gezinnen waarbij (vermoedelijk) sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld. Het boek biedt achtergronden, praktische handvatten en informatie zodat beroepskrachten dit tijdig kunnen signaleren en er adequaat op kunnen reageren. De vele casussen maken de theorie inzichtelijk.
In het boek komen de volgende onderwerpen aan de orde:
• Wat verstaan we onder kindermishandeling en huiselijk geweld en wat zijn de oorzaken
• en gevolgen ervan?
• Welke signalen kunnen duiden op kindermishandeling en huiselijk geweld?
• Welke beroepshouding is nodig om deze signalen te herkennen en hoe ga je het gesprek
• aan met het slachtoffer en de dader?
• Welke stappen kan of moet je nemen? De (vernieuwde) Verplichte Meldcode komt hierbij
• ruim aan bod.
• Loverboy-problematiek en eergerelateerd geweld.
• Hulpverlening bij kindermishandeling en huiselijk geweld in Nederland.
In deze vierde druk zijn de meest recente cijfers, inzichten en ontwikkelingen opgenomen
met betrekking tot kindermishandeling en huiselijk geweld (inclusief seksueel misbruik,
ouderenmishandeling, eergerelateerd geweld en loverboyproblematiek). Er is aandacht voor de verplichte meldcode, de verantwoordelijkheid van gemeenten, de inzet van (sociale) wijkteams en de taken van Veilig Thuis en andere gecertificeerde instellingen. Ook mogelijke ontwikkelingen voor de toekomst worden behandeld. Ter ondersteuning van de theorie zijn een aantal nieuwe video’s en werkcasussen opgenomen.
Op het online platform Boom Academie vind je de theorie uit dit boek, afgewisseld met video’s, casussen en opdrachten. Dit helpt je om de kennis goed te verwerken en toe te passen. In het voortgangsoverzicht zie je je resultaten. Ga naar boomstudent.nl om jouw toegang te activeren. Voor docenten zijn er PowerPointpresentaties en een docentenhandleiding.
Linda Douma is sociaal psycholoog en gepromoveerd onderzoeker. Zij heeft onder andere gewerkt bij Bureau Jeugdzorg en de Vrije Universiteit. Zij werkt momenteel als projectleider bij de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en als gastdocent bij de Hogeschool van Amsterdam.
Medi Hoes is werkzaam als docent aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij heeft eerder onder andere gewerkt als teamleider bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en bij Bureau Jeugdzorg en was eigenaar van een eigen advies- en trainingsbureau op het gebied van huiselijk geweld (ERMÉ).
ISBN: 9789024463121