Home » Overzicht » Wetenschap » Geneeskunde boeken » Psychiatrie boeken » Zicht op zedendelinquenten
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is wereldwijd een groot probleem en staat al jaren volop in de belangstelling. Bekende zaken waarin meisjes slachtoffer werden van zedendelinquenten – Marianne Vaatstra (1999), Anne Faber (2017), Julie Van Espen (2019) – hadden grote impact op de samenleving.
De 25-jarige Anne Faber verdwijnt op 29 september 2017 tijdens een fietstocht in de bossen bij Utrecht. De politie houdt een 27-jarige man aan voor betrokkenheid bij haar vermissing. Op zijn aanwijzing vinden ze het lichaam van Anne. De man, Michael P., wordt ervan verdacht dat hij Anne heeft verkracht en om het leven gebracht. Op het moment van het delict had hij een lange gevangenisstraf voor gewelds- en zedendelicten nog niet volledig uitgezeten.
De laatste jaren groeit de aandacht voor zedendelicten. Waarom plegen mensen zedendelicten? Vermindert behandeling het risico op herhaling? Welke zedendelinquenten komen voor behandeling in aanmerking? Hoe keek men in de loop van de geschiedenis tegen zedendelicten aan? Allemaal vragen die in dit boek worden beantwoord op basis van de laatste stand van de wetenschap.
Het boek is bestemd voor mensen die vanuit hun professie te maken hebben met zedendelinquenten, maar ook voor iedereen die in het onderwerp geïnteresseerd is.
Wineke Smid is psycholoog en werkzaam als onderzoeker bij de Van der Hoeven Kliniek (De Forensische Zorgspecialisten). Wim Canton is vrijgevestigd psychiater en psychotherapeut, rapporteur pro Justitia en gedragsdeskundige bij de penitentiaire kamer van het Gerechtshof te Arnhem. Daan van Beek is gepensioneerd forensisch klinisch psycholoog en zzp’er (hij houdt zich bezig met supervisie en consultatie op het gebied van forensische psychologie). Luk Gijs is gezondheidszorgpsycholoog/seksuoloog en verbonden aan het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de KU Leuven.
ISBN: 9789024430512