Home » Overzicht » School- en studieboeken » School- en studieboeken » Geschiedenisboeken » Geschiedenisboeken » Toen de katholieken Nederland veroverden (ebook)
Charles Ruijs de Beerenbrouck legde in het interbellum de basis voor het Nederlandse politieke bestel van de twintigste eeuw. Een stevige biografie over de eerste katholieke minister-president van ons land.
Charles Ruijs de Beerenbrouck in context
Tussen 1918 en 1994 zaten er rooms-katholieken in alle Nederlandse kabinetten. Het fundament voor die machtspositie werd gelegd door Charles Ruijs de Beerenbrouck, in 1918 de eerste katholieke minister-president van Nederland. Als gewiekst en soms genadeloos politicus wist hij die functie elf jaar te vervullen, langer dan bijvoorbeeld Colijn. Deze biografie plaatst Ruijs in zijn katholieke en Limburgse omgeving, in de Haagse politiek en in de Nederlandse geschiedenis.
Ruijs als man van het volk
Ruijs pareerde de 'revolutiepoging' van Troelstra in 1918, legde de basis voor de Nederlandse verzorgingsstaat en consolideerde de verzuiling. Als voorzitter organiseerde hij de RKSP als een werkelijke volkspartij. Ruijs was een van de machtigste politici van het interbellum.
In de pers
Op 25 oktober was de auteur te gast in het radioprogramma De Stemming (L1). Luister de aflevering hier terug.
Op 23 november 2015 was Frans Verhagen te beluisteren in het programma Andersdenkenden (RKK), waarin hij met presentator Gerard Klaassen sprak over Ruijs de Beerenbrouck.
"Het proefschrift is een biografie van de katholieke voorman Charles Ruijs de Beerenbrouck en is bedoeld als 'een schoonmaakbeurt voor het monument van Ruijs'. Dat is verhagen uitstekend gelukt" - Historisch Nieuwsblad (29 februari 2016).
"Verhagen heeft een vol leven kundig in zijn tijd geplaatst en in een bondige biografie vervat" - Trouw (28 november 2015).
"Verhagen heeft een vlotte schrijfstijl en hij schetst een goed beeld van Ruijs als persoon" - Friesch Dagblad (26 januari 2016).
ISBN: 9789461276544