Home » Overzicht » School- en studieboeken » Geschiedenisboeken » Scheepshistorie 34
In dit nummer van Scheepshistorie staan de volgende artikelen:
Robertus Valturius, De re militari
De re-militari ofwel ‘Over het krijgswezen’, werd in 1472 door Robert Valturius in het Latijn geschreven en in Verona uitgegeven. Van deze historisch belangrijke en interessante publicatie verscheen in 1483 een Italiaanse vertaling. Het boek behandelt technische aspecten van de strijd op zee en is met houtsneden geïllustreerd. Valturius, die een krijgsheer was, baseerde zijn ideeën over de strijd op zee op het voeren van oorlog op land.
Guerrilla om het Haarlemmermeer
Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog, vertrok in oktober 1572 een Spaanse strafexpeditie vanuit Brussel naar het noorden. Amsterdam was spaansgezind en vanuit die locatie werd het beleg van Haarlem voorbereid. Tijdens de langdurige belegering speelde het Haarlemmermeer een voorname rol. De keuze voor de guerrillamethode zorgde ervoor dat het Spaanse leger de strijd langzamerhand opgaf.
De zeeslag bij Kijkduin, 21 augustus 1673
Driehonderdvijftig jaar geleden vond de zeeslag bij Kijkduin (Battle of Texel) plaats tussen een Nederlandse en een Frans-Engelse vloot. Michiel de Ruyter en Cornelis Tromp streden tegen Rupert van de Palts en Jean d’Estrées. Ter hoogte van Kijkduin bij Den Helder, een hooggelegen punt langs de kust bij Huisduinen, kreeg De Ruyter Rupert in het vizier. Hoe verliep de zeeslag? En waarom had De Ruyter nadien een zwaar gemoed?
De lange arm van Hendrik Huijgens
Dat leenwoorden uit westerse talen zijn opgenomen in de Japanse taal, hangt samen met de periode waarin Japan van de buitenwereld was afgesloten en de Nederlanders vanaf Deshima de verbindingsschakel met het Westen vormden. Het daaruit voortvloeiende contact, onder andere over het uitwisselen van kennis over stoomwerktuigen, was bijzonder. De boeken die Huijgens schreef vonden gretig aftrek en zorgde ervoor dat Japanners naar Nederland reisden om doelgericht kennis op te doen.
Modelbouwende tandarts
De liefde voor de zeilvaart maakte dat de heer Munich Schmidt modellen van schepen ging vervaardigen. Bekend met priegelwerk als tandarts, wist hij de techniek van de modelbouw onder de knie te krijgen en vestigde zijn naam in de wereld van de modelbouwers. Het is interessant om zijn prestaties nader te bekijken. Eén van de modellen sierde ooit de vaste presentatie van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
ISBN: 9789048558643