Home » Overzicht » School- en studieboeken » Geschiedenisboeken » Maatschappijgeschiedenis boeken » Over tijd
Het vooruitzicht op een goede afloop van zwangerschap en bevalling is voor de huidige generatie zwangere vrouwen in ons land aanmerkelijk gunstiger dan voor vorige generaties, waaronder die van hun moeders en grootmoeders. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en de verbeterde kwaliteit van zorg aan moeder en kind zijn hiervoor de meest aannemelijke verklaringen. Maar hoe zit dat precies? Aan de hand van aansprekende thema’s, waaronder de detectie van aangeboren afwijkingen van het (ongeboren) kind, vroeggeboorte en thuisbevalling, proberen de auteurs in dit boek de intergenerationele verschillen in de uitkomst van de zwangerschap en bevalling te duiden. Wat zijn de kantelpunten die in de naoorlogse geboortezorg het verschil hebben gemaakt? In hoeverre heeft de huidige generatie ouders in ons land baat bij de medisch-technologische en organisatorische vernieuwingen van de geboortezorg? En waar schuurt het?
Over tijd. Kantelpunten in de naoorlogse geboortezorg is geschreven voor zorgprofessionals die geïnteresseerd zijn in de historische achtergrond van en de kritische reflectie op de hedendaagse geboortezorg: eerste- en tweedelijnsverloskundigen, huisartsen, basisartsen, artsen-in-opleiding, gynaecologen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden, kinderarts-neonatologen en jeugdartsen.
Hajo Wildschut (1950), vader van vier volwassen kinderen, is gepensioneerd gynaecoloog met een lange staat van dienst zowel in het binnen- als buitenland. Marjanke Spanjer (1945), moeder van drie volwassen kinderen, is jurist en voormalig journalist van onder meer NRC Handelsblad.
‘Eens zijn wij allen uit één vrouw geboren.’
G.J. Kloosterman, hoogleraar verloskunde en gynaecologie aan de Universiteit van Amsterdam in zijn afscheidscollege in 1987
'Knap werk, met veel relevante thema's!’
Koos van der Velden, emeritus hoogleraar public health
ISBN: 9789490951733