Home » Overzicht » Religie en Spiritualiteit » Filosofie boeken » Over arbeid
Over arbeid verzamelt de scherpzinnige inzichten van de Franse filosofe Simone Weil over arbeid en sociale rechtvaardigheid. Geschreven als gevolg van haar ervaringen in vakbonds- en fabriekswerk, belichten deze essays de problematiek van de mens in het industrialisatieproces.
In deze uitgave stelt zij kritische vragen over de ideeën van Marx en onderzoekt de relatie tussen arbeid, het sociaal mechanisme en de vrije wil (1934). Vervolgens brengt zij als ervaringsdeskundige de subjectieve beleving in beeld als een onmisbare aanvulling op de cognitieve benadering van deze problematiek (1936-1937). Ten slotte benadrukt zij de spirituele waarde van de dagelijkse arbeid als een zingevende activiteit tegenover de materialistische visie waarin de dagelijkse arbeid als een vloek gezien wordt (1943).
Deze bundel nodigt uit tot reflectie op de morele en sociale aspecten van arbeid, die relevant blijven voor hedendaagse discussie over motivatie, rechtvaardigheid, menselijkheid en zingeving.
Van Simone Weil (1909-1943) verschenen eerder bij IJzer 'Verworteling', 'Waar strijden wij voor?' en 'Over oorlog'. Van de hand van vertaler Jan Mulock Houwer verscheen 'Simone Weil - Wat zij nalaat voor een seculiere wereld'.
ISBN: 9789086843039