Home » Overzicht » Wetenschap » Exacte- en natuurwetenschappen » Biologie boeken » Onze genen
Er gaat vrijwel geen dag voorbij zonder dat er sprake is van nieuwe ontdekkingen op het gebied van de erfelijkheid. Ook het gebruik van technieken die gebaseerd zijn op de kennis van de erfelijke code neemt hand over hand toe. Denk aan de genetische vingerafdrukken die steeds vaker gebruikt worden bij het opsporen van potentiële daders, het vroegtijdig diagnosticeren van mogelijke afwijkingen of zelfs het corrigeren ervan door gebruikmaking van genetische manipulatietechnieken.
Om al die redenen is een basiskennis van hoe de erfelijkheid werkt en hoe ze aangewend kan worden een vereiste om mee te kunnen denken en te beslissen in de hedendaagse samenleving.
Dat is wat dit boek beoogt te brengen. Onze genen zet de huidige kennis over de menselijke erfelijkheid helder uiteen. Alle belangrijke thema's komen erin aan bod: zowel de elementaire inzichten betreffende de bouw van het erfelijke materiaal en de manier waarop het omgezet wordt in lichaamseigenschappen, als recentere informatie over het ontstaan van specifieke afwijkingen, de mogelijkheden en beperkingen van erfelijkheidsdiagnose en van stamcel- en gentherapie, tot en met de nieuwe ontwikkelingen binnen het domein van de epigenetica. Voorts wordt ook aandacht besteed aan enkele aanverwante thema's, zoals het ontstaan van kanker en de gedragsgenetica.
Het boek richt zich in de eerste plaats tot studenten binnen de paramedische en de psychosociale en pedagogische opleidingen. Maar doordat de tekst zo is opgesteld dat er geen specifieke voorkennis vereist wordt, kunnen ook andere geïnteresseerden er heel wat nuttige inzichten uit halen.
Over de auteurs:
De auteurs hebben een jarenlange ervaring als docent in de gedragsbiologische wetenschappen binnen het Hoger Onderwijs, zij het ieder vanuit een verschillende vooropleiding. POL CRAEYNEST is psycholoog en auteur van diverse handboeken in het domein van de gedragswetenschappen, MARNIX COKELAERE is werkzaam in het biomedisch onderzoek en HEIDI VIERSTRAETE is pedagoge.
ISBN: 9789033485565