Home » Overzicht » School- en studieboeken » Geschiedenisboeken » Oorlog en vrede boeken » Kunstbunkers en cultuurkaravanen
Een uniek verhaal over de bescherming van Nederlands cultureel erfgoed in oorlogstijd.
Van 1 oktober 1939 tot 1 oktober 1946 coƶrdineert de Rijksinspectie Kunstbescherming onder leiding van Jan Kalf de bescherming van monumenten, musea, archieven en bibliotheken tegen oorlogsgevaar. Tienduizenden kunstschatten, historische objecten, bibliotheken en archieven werden geƫvacueerd naar tijdelijke veilige onderkomens als scholen, kerken, binnenschepen en kastelen. Later gingen ze naar door het Rijk gebouwde bomvrije bergplaatsen.
Kieskamp brengt nuance aan in het beeld dat de roof van de Duitse bezetter de enige bedreiging was voor het Nederlands erfgoed in oorlogstijd en laat zien hoe honderden mensen zich inzetten om het nationaal erfgoed in oorlogstijd, met al zijn nieuwe, verwoestende wapens, in veiligheid te brengen.
Marion Anker is wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. Andrea Kieskamp werkt als zelfstandig projectleider, conceptontwikkelaar en onderzoeker voor musea, archieven en bibliotheken. Edwin Maes is hoofd Cultuurhistorische Achtergronden & Informatie bij het ministerie van Defensie. Tim Smeets is verbonden aan het Nederlands Openluchtmuseum als conservator Wonen.
ISBN: 9789464562408