Home » Overzicht » School- en studieboeken » Mens en maatschappij educatief » Mens en maatschappij Hoger Onderwijs » Intercultureel vakmanschap en omgaan met diversiteit
Dit product bestaat uit een boek inclusief website met hierop o.a. het online boek.
Welke factoren zijn van invloed op de identiteitsvorming en participatie van jonge Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond? En wat hebben zij nodig om succesvol deel te kunnen nemen aan de maatschappij? De beantwoording van deze vragen ligt in het ontwikkelen van intercultureel vakmanschap.
‘Diversiteit in het sociaal domein’ neemt de sociaal professional mee op zijn of haar weg naar intercultureel vakmanschap. De Triple K-methode en het brugmodel spelen hierbij een belangrijke rol. ‘Diversiteit in het sociaal domein’ bestaat uit drie delen: Kennis, Houding en Vaardigheden.
In Deel I worden de sociale en maatschappelijke vraagstukken behandeld die samenhangen met intercultureel vakmanschap, zoals kennis over migratie, identiteit, acculturatie, sociaal kapitaal, sociale participatie, culturele diversiteit en interculturele communicatie.
In Deel II wordt aandacht besteed aan de visie en houding van mensen ten aanzien van de ander en aan beeldvorming. Aan bod komen ook de belangrijkste houdingsaspecten en uitgangspunten
die helpen bij het omgaan met culturele diversiteit.
In Deel III wordt uitgebreid ingegaan op interculturele vaardigheden én hoe je deze kunt oefenen in de praktijk. Dat laatste is noodzakelijk voor het ontwikkelen en demonstreren van intercultureel vakmanschap. De casussen verhelderen de theorie uit het boek en de toepassing ervan bij het intercultureel werken.
Op website bij dit boek, www.diversiteitinhetsociaaldomein.nl, staan video’s, vragen, opdrachten, kennisclips, achtergrondartikelen en een begrippentrainer.
‘Diversiteit in het sociaal domein’ is geschreven voor zowel aankomende als ervaren sociaal professionals. Met behulp van kennis, houding en vaardigheden leren zij zich te bekwamen in intercultureel vakmanschap.
Dr. Youssef Azghari is expert op het gebied van diversiteit en docentonderzoeker Social Work bij het lectoraat Jeugd, Gezin en Samenleving en Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties van Avans Hogeschool. In 2018 promoveerde hij met zijn proefschrift ‘Participation of Young Moroccan-Dutch and the Role of Social Workers’.
ISBN: 9789024402038