Home » Overzicht » Literatuur » Vertaalde verhalenbundels » Twaalf verhalen en een revolutie
'Als je naar Cuba wilt, moet je wel snel zijn', wordt er vaak gezegd. Alsof op Cuba de tijd pas is gaan lopen sinds het bezoek van Obama en het concert van The Rolling Stones in 2016, alsof de tijd zou hebben stilgestaan sinds de Cubaanse Revolutie in 1959.
Niets is minder waar, het eiland is wel degelijk in beweging. Al tientallen jaren vinden er culturele en sociale verschuivingen plaats en dat zie je terug in de literatuur. En het zal niemand verbazen dat die niet altijd via de officiƫle kanalen kan worden gepubliceerd.
Twaalf verhalen en een Revolutie is een bloemlezing waarin de veranderingen op het eiland vanuit verschillende hoeken worden belicht. Het zijn verhalen van schrijvers die na 1970 zijn geboren, midden in de dogmatische jaren van de Cubaanse Revolutie toen het bijna niet mogelijk was om alternatieve politieke geluiden te laten horen. In deze twaalf verhalen laten de schrijvers dat geluid nu wel horen.
Een belangrijk element in deze bundel is ironie. Sommige schrijvers steken bijvoorbeeld de draak met nationale helden. En het openingsverhaal 'Vlees' vertelt het bizarre avontuur van twee mannen die proberen een koe te stelen. Op Cuba steel je niet zomaar een koe, de dieren zijn eigendom van de staat en met het stelen ervan riskeer je een lange gevangenisstraf.
De bloemlezing wordt ingeleid door universitair docent Nanne Timmer, die de schrijvers voorstelt en ook uitgebreid over de achtergronden van de verhalen vertelt.
ISBN: 9789460683596