Home » Overzicht » Wetenschap » Recht boeken » Staats- en bestuursrecht boeken » Handboek Surinaams staatsrecht
Suriname heeft vanaf zijn ontstaan als onafhankelijke staat in 1975 ingrijpende staatkundige veranderingen gekend. Het ambt van president heeft een transformatie ondergaan van een ceremoniële functionaris naar een politiek aanspreekbare president, de minister-president is als belangrijk politiek ambt verdwenen, de verhouding tussen regering en parlement roept al decennia vragen op en het kiesstelsel is in 1987 zonder toelichting gewijzigd en recentelijk deels ongrondwettig verklaard. Het aantal leden van De Nationale Assemblée is verhoogd, de raad van ministers, ministers, de rekenkamer en de staatsraad zijn als instituut ernstig verzwakt, het nieuw ingestelde Constitutioneel Hof heeft zich in korte tijd als nieuwe staatsorgaan tussen de rechterlijke macht en wetgever een bijzondere positie verworven en de rechterlijke macht heeft zich in barre, door het militair bestuur gedomineerde, tijden overeind weten te houden.
Handboek constitutioneel recht Suriname omschrijft het ontstaan en de ontwikkeling van Suriname als staat, de relevante constitutionele regelingen, de staatsinstellingen en hun onderlinge verhouding, de parlementaire democratie, het kiesstelsel, de grondrechten, de ontwikkeling van decentralisatie en de staat van internationale betrekkingen.
Dit handboek is niet alleen bedoeld voor studenten en juristen op het gebied van constitutioneel recht, maar ook voor professionals die werkzaam zijn bij de rechterlijke macht en de advocatuur – in Suriname, de Caribische eilanden én in Nederland.
ISBN: 9789462127951