Home » Overzicht » Kunst en Cultuur » Kunstboeken » Monografie boeken » Frans Huysmans en de Bergense School
Wie aan de Bergense School denkt, zal niet direct op de naam Frans Huysmans (Utrecht 1885-Zwolle 1954) komen. Toch kennen velen zijn bekendste schilderijen met als titel ‘Feest in de Rustende Jager’, de twee indrukwekkende figuurstukken uit 1914. De één bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum Alkmaar, de ander in die van het Singer Laren. De schilderijen zijn veelvuldig afgebeeld in boeken over de Bergense School en over de opkomst van het expressionisme in Nederland. Toch weten weinigen iets over de maker van deze werken.
Frans Huysmans zette zijn eerste schreden in het kunstenaarsvak in het atelier voor kerkelijke kunst van Mengelberg in Utrecht. In 1905 verhuisde Huysmans met zijn ouders mee naar Haarlem, waar hij met Savrij, Veldheer en Graadt van Roggen in de duinen werkte. Aanvankelijk schilderde Huysmans in de stijl van de Haagse School.
In 1914 veranderde dit toen Le Fauconnier het expressionisme naar Nederland meebracht. Huysmans raakte met hem bevriend en ging mee in de nieuwe stijl. Eind 1913 verhuisde Huysmans naar Schoorl, waar hij deel ging uitmaken van de groep kunstenaars in Schoorl en Bergen, die later aangeduid zou worden als de Bergense School. In 1936 vestigde Huysmans zich in Nunspeet, het kunstenaarsdorp op de noordelijke Veluwe.
Frans Huysmans was een veelzijdig talent, die naast zijn werk als kunstschilder ook theaterdecors en kostuums ontwierp. Hij was actief in kunstenaarsverenigingen en ook maatschappelijk actief. Deze publicatie laat zien wie de maker van de schilderijen ‘Feest in de Rustende Jager’ was en wat zijn plaats was binnen de Bergense School. Dit heeft tot verrassende nieuwe inzichten geleid.
ISBN: 9789062169115