Home » Overzicht » Literatuur » Waargebeurde verhalen » Biografieën literaire auteurs » Ernest Claes
Op 15 februari 1969 keken 3.800.000 Vlamingen naar hetzelfde tv-programma: de 4de aflevering van het feuilleton Wij, Heren van Zichem. De grondstof voor die serie waren romans en novellen van Ernest Claes (1885-1968). De schrijver, zelf geboren in Zichem, overleed kort voor de opnames begonnen. Op zijn oude dag poseerde Ernest Claes graag als de eeuwig minzame, monkelende verteller, die in zijn leven alleen maar goede mensen was tegengekomen. Maar hij behoorde tot de generatie die twee wereldoorlogen onderging. Behalve schrijver van geliefde volksboeken als De Witte (126 keer herdrukt!), was Claes ook soldaat, krijgsgevangene, politiek militant, belijdend katholiek, ambtenaar, journalist, dagboekschrijver en repressieslachtoffer. Hij zocht zich als Vlaams-nationalist een weg in de woelige twintigste eeuw, langs de afgrond van het fascisme.
Ernest Claes, de biografie van een Heer uit Zichem is een afgewogen portret, waarvoor de auteur kon gebruikmaken van het rijke, nooit eerder onderzochte privé-archief én van het gerechtelijke collaboratiedossier van de man die lange tijd Vlaanderens populairste schrijver was.
Bert Govaerts (1952) werkte tot 2015 voor de VRT, waar hij zich specialiseerde in historische documentaires, zoals de reeks Land in de Kering, over de gedaanteverwisseling van Vlaanderen tussen 1950 en 2000. Eerder publiceerde hij bij Houtekiet Ik Alleen!, een biografie over Albert De Vleeschauwer.
http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/ernest-claes
ISBN: 9789089244550