Home » Overzicht » Reizen en Taal » Nederlandse taal en letterkunde » Discourse analysis
Voor iedereen die meer wil weten over de rol van taal en tekst in de vorm- en betekenisgeving van onze maatschappij is dit boek een aanrader. Het geeft een inleiding op de kritische discoursanalyse (KDA), een discipline die in de jaren negentig is ontwikkeld en taalkunde en sociologie met elkaar combineert. Kritische discoursanalyse richt zich op de analyse van de relatie tussen taal en de instandhouding van machtsrelaties binnen de maatschappij, binnen organisaties en binnen familieverbanden.
U komt in dit boek verschillende filosofen tegen, zoals Foucault, Bourdieu, Habermas en Gramsci. U raakt vertrouwd met centrale begrippen uit de kritische discoursanalyse zoals narratieven, frames, articulatie, intertextualiteit en interdiscursiviteit. Door de vele voorbeelden uit de praktijk en de actualiteit raakt u snel met deze begrippen vertrouwd en zult u ze ook zelf gaan herkennen. U zult zien dat taal niet alleen een instrument is om te communiceren over deze wereld, maar ook een middel om de werkelijkheid vorm te geven. Door taalgebruik legt u een verband tussen uzelf en anderen; u construeert uw beeld van de werkelijkheid en presenteert dit beeld aan uw gesprekspartners.
Kritische discoursanalyse richt zich zowel tot het brede publiek als tot (praktijk)onderzoekers en is van belang voor iedereen die zich interesseert voor het verband tussen taal en maatschappelijke en politieke processen.
"Met dit eerste boek in het Nederlands over Kritische Discours Analyse (KDA) verschaffen de auteurs een waardevolle bijdrage aan theorie en praktijk van de analyse van de fundamentele rol van tekst en taalgebruik in de vorming en bestendiging van machtsmisbruik in de samenleving." (Teun van Dijk)
"This book is a thorough introduction to Critical Discourse Analysis (CDA) and an illustration of its practical application (...) It is a substantive contribution to the CDA literature (...)" (Norman Fairclough)
"This book is an excellent updated and very well written overview and introduction to relevant approaches to Critical Discourse Studies. (...) The authors have succeeded in writing a book which will become a necessary companion for graduate students and scholars throughout their research." (Ruth Wodak)
Nicolina Montesano Montessori is senior docent en onderzoekster aan de Hogeschool Utrecht en gastonderzoekster aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij promoveerde op kritische discoursanalyse (Lancaster University) en verricht momenteel onderzoek naar horizontale leiderschapsstijlen in maatschappelijke bewegingen en het discours van de Indignados in Spanje.
Hans Schuman is als lector verbonden aan Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg. Zijn onderzoeksterrein is Interdisciplinair werken in de context van onderwijs en zorg. Binnen zijn werk is een terugkerend thema de marginale maatschappelijke positie van mensen met een beperking en de wijze waarop het discours deze negatief of positief beïnvloedt.
Rob de Lange was als onderwijskundige verbonden aan de Universiteit Utrecht, aan de Hogeschool Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.Hij promoveerde op Public Affairs en Lobby. Sinds november 2007 is hij verbonden aan het Lectoraat Dovenstudies. Zijn onderzoek richt zich op de sociologische aspecten, achtergronden en positie van en belangenbehartiging en lobby voor doven in Nederland.
ISBN: 9789070289195