Home » Overzicht » Business en Informatica » Bedrijfskunde boeken » Management boeken » De Transitie
Wat doe je als de stekker uit je organisatie gaat? Hoe reageren medewerkers en managers? Hoe zorg je dat zoveel mogelijk mensen ergens anders aan de slag kunnen en wat moet er allemaal gebeuren voordat het kantoor op slot kan? Wat zegt de managementtheorie daarover en hoe loopt het daadwerkelijk in de praktijk? Over de transitie van een organisatie is maar weinig te vinden in de literatuur.
Dit boek is een uitzondering op die regel. Het gaat over de praktijkervaringen van een twintigtal managers en projectleiders rond de opheffing van hun organisatie. In 2013 viel het politieke besluit om de Dienst Landelijk Gebied op te heffen en de taken van die organisatie te stoppen of over te dragen aan de Provincies en de RVO. Er volgde een periode van transitie die leidde tot de sluiting van DLG op 1 maart 2015. Daarna volgde de ontmanteling en liquidatie. Dit boek biedt een unieke blik op de grote thema's die in een dergelijk proces aan de orde zijn.
Deze praktijkcasus wordt langs een lat van zeven managementdimensies gelegd. Wat gebeurde er concreet en wat zeggen gangbare theorieën op het gebied van bestuurskunde, leiderschap, veranderkunde, groepsdynamiek, communicatie, persoonlijke loopbaankeuzen en bedrijfskunde hierover? Volgde de werkelijkheid de managementtheorie of zijn er grote verschillen? Zo ja, hoe zijn die dan te verklaren?
De antwoorden op deze vragen zijn te vinden in dit boek dat een mix biedt van theoretische beschouwingen, praktische ervaringsverhalen en persoonlijke interviews. De bestuurskundige dimensie van de decentralisatie komt ook ruimschoots aan bod.
Een must read voor: bestuurders in het publieke domein; managers die hun organisatie(onderdeel) moeten opheffen, HR- en verandermanagers, medewerkers wiens organisatie en/of functie wordt opgeheven; organisatiepsychologen; studenten bedrijfs-, bestuurs- en organisatiekunde; vakbondsbestuurders en leden van ondernemingsraden.
ISBN: 9789401800327