Home » Overzicht » Kunst en Cultuur » Kunstboeken » Bouwkunst boeken » De nieuwe stad
Waar vindt zorg plaats, met name ziekenhuiszorg? En wat maakt het ziekenhuisgebouw zo belangrijk? Als deze vragen al worden gesteld, gebeurt dat meestal vanuit het ongemak dat patiënten en zorgverleners ervaren. Het gebouw zelf wordt dan vaak slechts beschouwd als een van de vele factoren in een tevredenheidsonderzoek. Maar het unieke karakter van het ziekenhuisgebouw en de locatie blijven meestal onderbelicht. Daarom ging Hans Westerveld op zoek naar de verhalen die deze gebouwen vertellen over de idealen en ideeën van hun oprichters en architecten. Hierbij speelt ascetisme een belangrijke rol, met spirituele, politieke en esthetische dimensies. De auteur onderbouwt dit met historische voorbeelden en past het uiteindelijk toe op twee hedendaagse ziekenhuizen, waarvan één ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron.
Het doel van zijn onderzoek is om bestuurders, beleidsmakers, architecten en andere betrokkenen in de zorg bewust te maken van de waarde van ziekenhuizen en het belang om deze betekenis uit te drukken in inspirerende gebouwen met een krachtig verhaal.
Hans Westerveld studeerde Bouwkunde en werkte bij de provincie Noord-Holland en adviesbureau TwynstraGudde. Hij heeft bijgedragen aan de realisatie van verschillende ziekenhuisgebouwen en brengt in zijn onderzoek de filosofie, bouwkunst en politiek samen als de kunst van het verwezenlijken van projecten.
ISBN: 9789086842889