Home » Overzicht » School- en studieboeken » Geschiedenisboeken » Moderne geschiedenis (1870-heden) » De mythe van het onschuldig fascisme
Hoe kan een parlementaire democratie transformeren in een totalitaire dictatuur? In De mythe van het onschuldige fascisme onderzoekt Hans Geleijnse hoe Benito Mussolini vanaf 1922 de Italiaanse rechtsstaat ontmantelde en het fascisme de samenleving volledig onder controle kreeg. Aan de hand van historische gebeurtenissen beschrijft Geleijnse hoe de persvrijheid werd onderdrukt, politieke tegenstanders werden geëlimineerd en vakbonden en het onderwijs in dienst werden gesteld van het fascistische ideaal.
Het boek belicht niet alleen de koloniale oorlogen, antisemitische rassenwetten en deelname aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook de mythevorming na 1945. Naoorlogse Italiaanse regeringen schetsten het beeld van de ‘goede Italianen’, terwijl de fascistische misdaden in binnen- en buitenland lang werden verzwegen. Wat waren de ideologische wortels van dit regime, en hoe werd de bevolking geïndoctrineerd met nationalistische denkbeelden?
Tegen de achtergrond van de opkomst van extreemrechts in Europa biedt dit boek een actuele en indringende analyse. Wat gebeurde er toen de democratie plaatsmaakte voor autoritair leiderschap? En welke lessen kunnen we trekken om dit in onze tijd te voorkomen? De mythe van het onschuldige fascisme is een onmisbare studie voor iedereen die meer wil begrijpen over de mechanismen van macht, ideologie en collectieve herinnering.
Hans Geleijnse schreef eerder het boek "Fascisme en de goede dictator. Oordelen en dwalingen van de Nederlandse pers" (1920-1940)(Verloren, 2022)
ISBN: 9789463015523