Home » Overzicht » Wetenschap » Mens en maatschappij » Welzijnswerk boeken » De brede basis van het sociaal werk
Sociaal werkers zijn als duizendpoten actief in de samenleving. In verschillende functies en organisatorische contexten werken ze samen met cliënten, professionals, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en actieve burgers. Ze worden geconfronteerd met individuele, sociale en maatschappelijke vraagstukken. Het zicht op de gemeenschappelijke basis van sociaal werk dreigt zo soms verloren te gaan. De brede basis van het sociaal werk brengt deze basis op diepgaande én overzichtelijke manier in beeld. Zo doet het recht aan de veelkleurigheid van het beroep en draagt het bij aan een krachtige beroepsidentiteit, een sterke positie van het beroep in de samenleving en het zoeken naar oplossingen voor urgente maatschappelijke kwesties.
Het boek bestaat uit vier delen. In deel I komen de grondslagen van sociaal werk aan bod en wordt de brede basis vanuit verschillende invalshoeken benaderd. In de delen II tot en met IV wordt vervolgens aandacht besteed aan ontwikkelingen in de praktijk. De indeling van deze delen is gebaseerd op de klassieke methoden van het sociaal werk: social casework, social group work en community development. Zo ontstaat een beeld van een professional die kan werken op individueel niveau evenals op het niveau van gezin, groep en gemeenschap, en die zich inzet voor een gezonde, duurzame en rechtvaardige samenleving.
De brede basis van het sociaal werk is geschreven voor studenten van de hbo-bachelor Social Work en is ook geschikt voor andere hbo-opleidingen in het sociaal domein. De uitgave is ook interessant voor sociaal professionals die zich willen oriënteren op de laatste ontwikkelingen in het sociaal werk. In deze vernieuwde editie krijgen actuele en urgente maatschappelijke thema’s zoals preventie, klimaat, sociale basis en professionele besluitvorming uitvoerig aandacht.
De diverse hoofdstukken zijn geschreven door verschillende auteurs met ruime expertise in het sociaal werk. Het boek staat onder redactie van Marcel Spierts, Ard Sprinkhuizen, Marc Hoijtink, Ed de Jonge en Lia van Doorn.
ISBN: 9789046908143