Home » Overzicht » Wetenschap » Geneeskunde boeken » Bouw en werking van het menselijk lichaam en basis ziektekunde
Bouw en werking van het menselijk lichaam en basis ziektekunde – een integraal medische visie
13e herziene uitgave 2017
De opzet van dit boek is om de belangrijkste kennis over bouw en functioneren van het menselijk lichaam dicht bij de student te brengen. Middels voorbeelden uit het dagelijks leven en van veel voorkomende ziektebeelden wordt veel van de leerstof invoelbaar. Daarbij is steeds de nodige aandacht voor de oorsprong van onze bouw en functioneren, zoals op gebied van beweging, rust en slaap, voeding en ontwikkeling van de hersenen. Omdat lichaam en geest wederzijds invloed op elkaar uitoefenen, wordt ook daar de nodige aandacht aan besteed.
Het boek begint met een inleidend hoofdstuk over de menselijke oorsprong, gevolgd door een basaal hoofdstuk over cellen, weefsels en organen. Hierna worden in twaalf aparte hoofdstukken de verschillende orgaanstelsels besproken, wat wordt onderbroken door een uitgebreid hoofdstuk over basis ziektekunde. Dit laatste is zeker niet bedoeld als vervanging van een pathologieboek, maar om te begrijpen welke ziekmakende factoren ons lichaam allemaal kunnen beïnvloeden en hoe ons lichaam daarop kan reageren.
Ter bevordering van het begrip van de stof wordt zoveel mogelijk met Nederlandstalige termen gewerkt en komen de meeste medische termen voornamelijk tussen haakjes aan bod.
Aan de hand van leervragen aan het eind van de paragrafen wordt zo goed mogelijk aangegeven wat de hoofdlijnen zijn.
De schrijver is opgeleid tot arts aan de Vrije Universiteit Amsterdam en verzorgt sinds twintig jaar de vakken anatomie-fysiologie, pathologie en psychosociale basiskennis voor verschillende opleidingen in de medische basiskennis.
Deze uitgave Bouw en werking van het menselijk lichaam en basis ziektekunde wordt gebruikt voor het vak Medische Basiskennis bij een aantal specifieke opleidingen binnen een lesprogramma. Het boek is ook goed te gebruiken als aanvullend studiemateriaal bij andere opleidingen. Het is niet zozeer bedoeld voor zelfstudie.
ISBN: 9789081884358