Home » Overzicht » Kunst en Cultuur » Kunstboeken » Monografie boeken » Arthur Briët - Rembrandt van de Veluwe
Arthur Briët (Madioen, Ned. Indië 1867-1939 Nunspeet) werd door zijn vriend, de kunstenaar Willem Witsen, ‘een curieuze jongen’ genoemd. Met een grote eigenzinnigheid volgde hij zijn eigen artistieke weg zonder zich te willen binden aan één bepaalde richting.
Op de middelbare school hield hij zich al bezig met originele, geestige tekenprojecten. Na de Academie in Antwerpen verbleef hij een paar jaar in het centrum van de kunstwereld: Parijs.
Briët vestigde zich in het kunstenaarsdorp Nunspeet, waar hij de authentieke leefwereld van de armoedige bewoners uitbeeldde. De sterke licht-donker contrasten die hij in dit binnenhuisgenre gebruikte, leverde hem de bijnaam ‘Rembrandt van de Veluwe’ op.
Naast deze verstilde tafereeltjes schilderde hij schitterende portretten, raak getypeerde figuren en landschappen met uitgebalanceerde composities.
Al vroeg was hij buitengewoon succesvol. Hij exposeerde van Engeland tot Sint Petersburg en van Amsterdam tot Rome. Amerika was dol op zijn werk.
In deze eerste publicatie over Arthur leven en werk van Arthur Briët is een interessante selectie van zijn tekeningen en schilderijen opgenomen. Recensies, getuigenissen en brieven werpen een nieuw licht op het karakter en de werkwijze van de kunstenaar wiens adagium was: ‘Geef enkel jezelf in je werk’.
ISBN: 9789062169566